Tehisaru võib eluliselt olulistes valdkondades tööturu segamini paisata

  • Juba praegu suudavad AI-mudelid diagnoosida haigusi aastaid enne sümptomite ilmnemist.
  • Tehisintellekt automatiseerib eeldatavasti paljud juriidilised toimingud.

Majandusteadlaste hinnagul võib AI kasutuselevõtt automatiseerida üle maailma 300 miljonit täistööajaga töökohta, kirjutab suursaadik Clyde Kull Postimehes.

Ennustatakse, et valdkonniti saavad tagajärjed ja töö iseloomu muutused olema erinevad, kusjuures suuremate väljakutsetega seisavad silmitsi valgekrae töötajad. Panganduses, turunduses ja personalihalduses võib juba praegu vaja olla oskuste täiendamist, et toime tulla finantsanalüüsi, algoritmkauplemise, prognoosiva analüüsi ja tarkvaraarenduse keerukate tehnoloogiatega. Samas ainult väike osa haridusalgatustest on pühendatud AI-le ja need ei ole veel enamikku haridussüsteemidesse integreeritud.

Tehisintellekti võimed on muljetavaldavad. Kuid AI ei ole alati parem, kiirem või odavam. Samuti ei ole ta vigadeta. Lennunduses ja raudteel on kaevatud isegi töökoormuse suurenemise üle pärast AI-tehnoloogia kasutuselevõttu. Kahtlemata võtab AI üle palju senise inimtegevuse funktsioone, kuid eksperdid näevad tehisintellekti pigem töökoha täiendaja ja abilisena kui inimese asendajana.

Et paremini mõista, kuidas tehisaru võib mõjutada töö iseloomu ja tööjõu olukorda, võib välja tuua mitmeid konkreetseid valdkondi, kus tehisaru rakendus on saanud rohkelt tagasisidet.

Meditsiin

Kõigepealt tuleks vastata küsimusele: «Kas soovite, et tehisintellekt oleks teie arst?»

AI-l on tervishoius tohutu potentsiaal. AI algoritmid, mis on koolitatud mahukate meditsiiniliste andmete põhjal ja varustatud võimsate arvutitega, võivad minna kaugemale sellest, mis on inimlikult võimalik, kõrvaldada raviviivitused ja vähendada tervishoiu kulusid. Me näeme juba praegu AI-mudeleid, mis suudavad diagnoosida haigusi aastaid enne sümptomite ilmnemist, ennustada konkreetse patsiendi reaktsiooni sekkumisele ja isikupärastada ravi.

Siiski ei piisa ainult tehisintellekti arengust; arstidel, reguleerivatel asutustel ja üldsusel on oma roll selles, millises ulatuses võetakse meditsiiniasutustes tehisintellekt kasutusele.

Selge aga on see, et tehisintellekt ei saa asendada inimlikku tunnetust patsiendi hoolduses, mõista, kes te olete inimesena, aidata teil aru saada, mis hakkab toimuma erinevate ravimeetodite puhul. Arst on andnud Hippokratese vande. Algoritm ei ole.

Õigussüsteem

Tehisintellekt automatiseerib eeldatavasti paljud juriidilised toimingud. Kuid töökohtade kadumise üle hirmu tundma ei peaks. Nõudlus õigusteenuse järele jääb stabiilselt püsima, kui õigussektor võtab tehnoloogia omaks ja omandab uued oskused. Advokaat peab suutma kindlaks teha, kas AI pakutud keel ja argumendid sobivad kliendi huvidega, pole erapoolik või ebaõiglane, milline on ebaõnnestumise risk.

Juristidel on jätkuvalt oluline roll seadusandluse ajakohastamisel uute tehnoloogiate jaoks, sealhulgas tehisintellekti eelarvamuste, diskrimineerimise, eraelu puutumatuse, vastutuse ja intellektuaalomandiga seotud küsimuste lahendamiseks. Lisaks tekivad õigusteenistuses uued rollid, nagu õigussüsteemi insenerid, andmeteadlased ja juriidiliste toimingute spetsialistid.

Kunst

Tehisintellekti abil loodud kunstis kohtab üha enam uusi suundi ja digitaalse esteetika vorme, mis nõuavad loomeinimestelt loovuse tähenduse ümbermõtestamist ja kujutlusvõime edasiarendamist. Esialgu võib see põhjustada muutusi kultuurivaldkonna töös, kuid kaugemas perspektiivis tekib rohkem töövõimalusi kui kadusid, kasvab ka vajadus täiendõppe järele. Eriti on vaja oskusi eetika, keele ja humanitaarteaduste vallas, et juhtida tehisintellekti rakendusi ja jälgida nende tegevust.

Suureks väljakutseks AI kasutamisel kunstis on leida viise, kuidas pakkuda mudelitele autentseid andmeid, et luua uudseid, kujutelmale vastavaid kunstiteoseid.

Eetilised kaalutlused, nagu andmete privaatsus ja eelarvamused, on tehisintellektipõhise kunstiloomingu puhul jätkuvalt esmatähtsad.

Tehisintellekti vahendite levikuga filmitegemisel on sattumas ohtu traditsioonilised rollid, nagu stsenaariumi kirjutamine ja näitlemine. AI abil odavalt loodud filmid, mis imiteerivad populaarseid kassahitte, võivad turu üle ujutada. AI aitab küll tõsta tõhusust, kuid samas võib tekitada tagasilööke loovusele ja valdkonna töökohtade turvalisusele.

Jaekaubandus

Jaekaubanduses arenevad kiiresti AI-põhised lahendused, eelkõige varude haldamises ja nõudluse prognoosimises. Näiteks suudab AI reageerida eelseisvale meelelahutussündmusele või tabada ära sotsiaalmeedia suundumuse, kohandades vastavalt varusid, personali ja kampaaniaid. Tehisintellekt võimaldab parandada veebipõhist ostukogemust, suhelda klientidega isikupärastamise kaudu, pakkudes näiteks virtuaalset proovi või digitaalse avatari abil.

Ehkki mõned ametid võidakse tulevikus asendada AI abil töötavate robotitega, on tõenäoline, et tehisintellektiga täiendatakse samas inimese rolli, pakkudes uusi võimalusi parema klienditeeninduse, turunduse, avalike suhete vallas.

Tehnoloogia

Tehisintellekti tööriistad muudavad tarkvaraarendust, suurendades arendajate tootlikkust ja loovust. Platvormid, nagu GitHub Copilot, pakuvad isetäidetud soovitusi ja süntaksiabi, kiirendades kodeerimisülesannete täitmist. Tõhususe kasvuga võivad tööstusharus kaasneda muudatused, kus AI-oskused saavad arendajatele oluliseks ning tarkvaraarenduse karjäärile juurdepääs muutub kättesaadavamaks ja AI programmeerimise vahendid selle valdkonna standardhariduse ja -koolituse osaks.

Haridus

Tehisintellekt on muutmas haridust, alates virtuaalsetest õppeassistentidest kuni personaalsete õpikogemusteni. Automatiseerides tavapäraseid ülesandeid, näiteks hindamist ja tundide planeerimist, vabastab AI õpetajad, et nad saaksid keskenduda õpilastele ja nende loovuse edendamisele.

AI mõju on kiirem ja radikaalsem kõrghariduses, sest seal on rohkem vabadust eksperimenteerida, võimaldades rakendada personaalset ja elukestvat õpet.

Põllumajandus

Tehisintellekt lubab andmete analüüsi, täppispõllumajanduse ja automatiseerimise kaudu põllumajanduse revolutsioonilist muutumist. Prognoosimudelid võivad parandada põllukultuuride saagikust ja kvaliteeti, samal ajal kui tehisintellekti anduritega varustatud droonid võivad tuvastada kahjureid ja haigusi.

Vaatamata oma potentsiaalile võib AI rakendamine seista silmitsi selliste probleemidega nagu andmete kvaliteet ja esialgsed kulud. Samuti ei saa AI täielikult asendada põllumajandustootjate loomingulist mõtlemist ja intuitsiooni.

Tasakaalu leidmine AI võimaluste kasutamise ja inimteadmiste väärtuste tunnustamise vahel lubaks AI eeliseid jätkusuutliku ja jõuka tuleviku nimel ära kasutada, ja mitte ainult põllumajanduses.


https://arvamus.postimees.ee/8005291/clyde-kull-tehisaru-voib-eluliselt-olulistes-valdkondades-tooturu-segamini-paisata


Posted

in

by

Tags: